City of Bristol College

Client: City of Bristol College

Project Cost: £150,000

Architect: Lewis Foster Lewis

Adaption of a glass box to minimise heating and cooling

This project entailed the construction of a new reception and display area for the Environmental Technology Centre at City of Bristol College. The structure comprises a single-storey glazed box connected to the original building and supporting a sedum roof with a large roof lantern in the middle.

The client wanted to achieve a building requiring little energy for cooling or heating. Special consideration was taken to avoid cold-bridging and steel channels were provided to allow for some insulation within the structure.

The lantern is supported by steel beams which form the steel frame of the building so that no internal columns are necessary. Windows can be opened up at the top to provide natural ventilation.

The building also features secret guttering, a brise soleil and a display panel showing the electricity generated by the solar panels.

RISE worked in hand with the architects since the design was lead by the details.

Back to projects

City of Bristol College

Client: City of Bristol College

Project Cost: £150,000

Architect: Lewis Foster Lewis