Carmarthen Place

Client: Private

Project Cost: £125,000

Architect: DODS - Dransfield Owens Design Architects

Download project brochure

Original aesthetic made possible

This new contemporary top extension forms a new floor to the existing three storey structure at Carmathen Place, South East London.

We added a top storey without strengthening or alterations to the foundations, ground and first floors. On the second floor, the existing terrace was enclosed by new timber frame walls extending the habitable space and a new cantilivering balcony was provided. A new third floor was added by creating a series of timber cranked ribs between glass infill.

An initial design using CLT was produced but became cost prohibitive due to site access and crane requirements for the delivery. RISE worked hand in hand with the main contractor to produce an alternative timber design using glulam elements and stud construction. This meant that we couild bring the project back within budget and create a solution without detrimental impact to the layout or the aesthetic of the new extension.

The cantilivered balcony was hung by steel rods from the new storey. The racking capacity of the upper floor was provided by the stiffness of the connections within the cranked ribs and ties to the existing structure. The timber rib sizes were carefully chosen with no descrepency within the design, so to produce a slim and elegant structure.

Back to projects

Carmarthen Place

Client: Private

Project Cost: £125,000

Architect: DODS - Dransfield Owens Design Architects

Download project brochure