Tanner House

Client: Renaissance Works

Project Cost: £1 million

Architect: DODS - Dransfield Owens Design Architects

Download project brochure

Making the most of this urban site while respecting the past

This is a new, private development of a flat which occupies three floors above a courtyard in Bermondsey Street, London.

The apartment is accessed via a new staircase from the courtyard, with a kitchen on the first floor, a bedroom with en suite at the second and full open space at the top floor. The existing site is only six meters wide so everything was squeezed in, even the structure.

Various foundation options were considered, mass concrete foundations versus piles. Given the archaeological interest of the area, the tight site and the locations of underground services, we concluded that screw piles supporting reinforced concrete ground beams were the most practical and fast on site.

The screw piles are supporting reinforced concrete ground beams which are in turn supporting the steel frame above with the cantilevering balconies. The first floor is a composite concrete slab but the above floors are provided with posijoists. The 3D Model shows the ground reinforced concrete beams (as though on skis) and the steel frames deflected shape due to the cantilevers.

Much of the building’s exterior wall has a masonry skin, while the internal walls of the flats will be in prefabricated timber.

Proposing a screw pile option meant that the both requirements of the foundation and services can be fully met without compromises to the building performance. As you can see from the foundation layout, we had to create a maze of services through our piles.

Images courtesy of Knight Frank Tower Bridge

Back to projects

Tanner House

Client: Renaissance Works

Project Cost: £1 million

Architect: DODS - Dransfield Owens Design Architects

Download project brochure